Mat

På Ringerike folkehøgskole får du ikke bare god og sunn mat. Like viktig for oss er det at maten vi serverer deg er rettferdig, ren og bærekraftig og at rammen rundt måltidet er hyggelig. Trivsel i matsalen er viktig for oss!

Maten som serveres
Hos oss serverer vi vanlig norsk mat med fokus på mye frukt og grønnsaker, grove kornprodukter og fisk. I tillegg varierer vi med mat fra andre kulturer. Vi er opptatte av å møte elevene og de får være med å påvirke tilbudet blant annet gjennom elevrådet. På elevkveldene er det elevene som har regien: da planlegger de meny, lager til maten og pynter spisesalen etter ulike tema. Menyen her spenner fra meksikansk aften og taco til 17. mai og koldtbord!

Gresk aften, Ringerike folkehøgskoleGresk Gresk aften:  Matsalen er pyntet til elevkveld med tema "Gresk aften".  Her er det elevene som har bestemt menyen, pyntet matsalen og laget mye av maten.

Noe for enhver
Skolen er spesielt opptatt av en god og variert frokost, og ligner på mange måter en hotellfrokost. Vi serverer ulike brødsorter, pålegg, knekkebrød, havregrøt, korn og corn flakes, med diverse tilbehør. Du vil alltid finne et vegetarisk alternativ også til frokost. Har du lyst på en toast, eller vil varme deg noe har vi både brødrister og microbølgeovn. Søndagsfrokosten er ekstra spesiell, da lukter det hjemmebakte rundstykker lang vei.

Frokost:   En tidlig vinterfrokost med mye godt på bordet.

Middagen
Vi synes det er viktig at det er ro rundt maten, så måltidet starter ikke før alle er på plass og menyen er presentert. Menyen varieres fra uke til uke, men det er også en del faste innslag hver uke: Kjøttfri mandag med vegetarretter, pasta, fiskebord, grøt på lørdag, lørdagsmat på lørdagskveld og på søndager holder vi på den norske tradisjonen med middag og dessert.

Middag, Ringerike folkehlgskole Søndagsmiddag: Gratinerte poteter, koteletter, brun saus og salat.  Og som seg hør og bør på en søndag er det dessert.

Fiskebord
Vi vet at ikke alle er like glade i fisk. Allikevel velger vi å servere fisk minst en gang i uken til middag. I tillegg har vi også ulike fiskepålegg. For at alle skal finne noe de liker har vi fiskebord med ulike typer fisk. Her vil du finne ren fisk, fiskeretter, panert fisk og ulike bearbeidede fiskeprodukter slik som fiskekaker, slik at det skal passe for alle. Også denne dagen finner du et vegetarisk alternativ om det passer deg bedre. Til fisken serveres det ulikt tilbehør, noe som gjør at fiskebordet ofte oppleves som høydepunktet i uka. Gled deg!

Kristin, Ringerike folkehøgskolePresentasjon: Det er ofte Kristin kontor som presenterer middagen i matsalen.  Da får dere vite hva som serveres krydret med mye nyttig og unyttig informasjon om maten. Kristin står for den kulinariske allmennutdannelsen på skolen.  

Måltider
Vi serverer mat fire ganger om dagen: frokost, lunsj (tillaget alle dager unntatt onsdag), middag og kveldsmat. Det er mulig å smøre matpakke om man trenger mat utenom måltidene. Etter middag står også korn ute hele kvelden, som sammen med melk og frukt vil sikre at du aldri må legge deg sulten. Kjøkkenpersonalet er til stede på alle måltider unntatt kveldsmaten, denne er det elever og tilsynslærer som har ansvaret for.

Kjøkkentjeneste, Ringerike folkehøgskoleOppvasken:  William og Adrian har kjøkkenteneste noe alle har ca en uke i året. De har satt musikk til arbeidet!.

Dietter/spesialmat
Vi forsøker å møte de ulike behov så godt vi kan, og tilbyr blant annet vegetarmat. Vi tilpasser også menyen til de som er allergiske/intolerante. Kanskje har du en annen utfordring rundt mat eller matsal, la oss få vite det, så skal vi forsøke å legge til rette så godt vi kan, Elever som har diett/spesialmat eller andre behov tilbys egne møter med kjøkkenet. Terskelen er lav for ønsker og behov. Vi er opptatte av at alle elever skal ha tilgang på god og sunn mat, uavhengig av om de spiser vår ordinære mat eller trenger tilpasninger.

Kjøttfri mandag, Ringerike folkehøgskole

Spesialmenyer: Skolen legger vekt på at alle skal få sunn og riktig mat. Mandager har vi et spesielt fokus på kjøttfrie retter og produkter, og da serverer vi spennende og gode vegetarretter til alle.  

Miljøfokus
Ringerike folkehøgskole er kjent for å tenke miljø og solidaritet. Dette gjelder også for maten vi serverer. I 2011 ble vi Norges første Fairtrade-folkehøgskole, med hovedfokus på varme drikker. Alt du drikker av te, kaffe og kakao på skolen vår er vi stolte av å kjøpe inn rettferdig. Vi har også et stort fokus på å bruke økologiske produkter, og ble i mars 2017 sertifisert med Debio Bronse og Øko-merket. Bronsemerket har vi fått på frokosten vår, det innebærer at den skal inneholde minimum 15 økologiske produkter.

Vi ønsker også å legge til rette for å spise mer grønt, og har på mandager et ekstra fokus på vegetarmat ved å markere Meatless Monday. Gjennom denne kampanjen håper vi å være med å begrense kjøttforbruket og inspirere til et mer miljø- og dyrevennlig kosthold blant elever og ansatte. Disse dagene vil vi tilby deg nye smaker, her vil vi variere mange ulike vegetarretter og bytte ut deler av det kjente pålegget med nye spennende påleggsvarianter.

Kanelsnurrer, Ringerike folkehøgskoleKanelsnurrer: Det er kjempekoselig når elever overrasker med nybakt gjærbakst til fellesskapet. Kanelsnurrer faller alltid i smak!

Miljøfyrtårn
Skolen er en av få folkehøgskoler som er Miljøfyrtårnsertifisert. Dette betyr at vi har stort fokus på sortering av avfall. I en rettferdig verden er det viktig å kaste minst mulig mat, så vi oppfordrer elevene til nøysomhet, og heller forsyne seg flere ganger, enn å måtte kaste mat man ikke orker. Til lunsj får du ofte rester fra middagen, slik at maten ikke går til spille.

Kjøkkenet, Ringerike folkehøgskolePopulære:  Denne beskjeden fra elevene viser at kjøkkenpersonalet blir satt pris på.