Nei til kutt i folkehøgskolene 2

- Jeg hadde et år som bygget selvtillit. Aldri før har jeg følt meg så inkludert.

Susanne Harangen, Musikal 2016-17, detlater i debatten om folkehøgskolen.  Her er hennes kloke ord til politikerne.  Tusen takk, Susanne:

Absolutt alle burde hatt et år på en folkehøgskole 
Nå som debatten rundt statsbudsjettet og kuttet i folkehøgskolen flagrer rundt overalt så føler jeg for å si noen ord. Jeg er ikke en person som har så sterke meninger om politikk, og hadde mest sannsynlig gitt blanke f.... i hva regjeringa holdt på med, hvis det ikke hadde vært for akkurat dette.


Beste året: Siste store gruppeklem på avreisedagen.

I mitt lille hode syntes jeg absolutt alle burde hatt et år på en folkehøgskole. Uansett hva slags person du er, og selv om du syntes folkehøgskole absolutt ikke er noe for deg, så mener jeg at du hadde vunnet så ekstremt mye om du hadde tatt et år på folkehøgskole.

Beste versjonen av meg selv
Jeg gikk på Ringerike folkehøgskole i fjor. Jeg var livredd før jeg startet, og trodde ikke at jeg skulle klare å gjennomføre året, og jeg var også livredd da jeg gikk der fordi det var skummelt og nytt. Lite visste jeg at da jeg valgte å presse meg gjennom de første ukene med stress og litt dårlig psyke, kom jeg til å stå igjen på den andre siden som den sterkeste, og beste, versjonen av meg selv.


Jungelboken:  Susanne gikk på Musikal.  Her er hun som Baloo, den glade bjørnen, t.v.  Flere enn 1000 barn så forestilling. 


Bygge selvtillit

Jeg hadde alltid hørt historiene om at året på folkehøgskole er det beste i ditt liv. Jeg trodde ikke på det, for det virket ganske rart å si at et «friår» skulle bli det mest minneverdige året jeg kom, og mest sannsynlig kommer, til å ha. Men sånn ble det. Og jeg tror jeg kan si på vegne av nesten alle på Ringerike folkehøgskole, både mine medelever og de før oss, at vårt år var det beste vi kommer til å få.

Jeg fikk et år hvor jeg kunne bygge på en selvtillit som kanskje ikke var den beste, og fikk venner som jeg kommer til å ha resten av livet. Jeg hadde et år hvor sminkeveska ble putta langt under vasken, og antrekket var joggebukse og hettegenser hver dag. Jeg hadde et år hvor det var totalt innafor å gå i tøfler hele dagen, selv om du bodde en liten gåavstand fra hovedbygget. Jeg hadde et år hvor klassen min ble mine beste venner, og hvor etasjen ble familien min. Bare i løpet av et år fikk jeg bedre venner enn jeg har klart å få meg i løpet av de 20 åra jeg har traska rundt på denne kloden. Jeg har ikke en gang ord til å forklare de vennene jeg har fått. Aldri før har jeg følt meg så inkludert som nå.


Friluftsliv: Susanne, t.h., hygger seg med valgfaget som ga rom for mange gode samtaler og mye kos.

Nærhet til elevene
Lærerne dine ble både familien din og vennene dine. De passet på deg, døgnet rundt. Jeg husker spesielt godt første dagen på Ringerike, da vi skulle gå å legge oss på våre nye rom for første gang, og Benedicte sa til oss alle at hvis noen fikk hjemlengsel eller det var vanskelig å sove var det bare å banke på døra hennes for den kom til å stå åpen hele natta. Hvor andre steder kan du finne lærere som det? Og hvor andre steder kommer jeg til å finne sånne lærere igjen? Tenk når jeg skal begynne å studere. Det er ingen lærere der som kommer til å si at jeg bare kan komme hvis jeg har hjemlengsel. Akkurat dette, denne nærheten til elevene sine, tror jeg er forbeholdt lærere på folkehøgskoler rundt i vårt langstrakte land.


Dannelse: Linjeturene med stort faglig utbytte er et av mange høydepunkt i løpet av året.

Skoleslaget bør bli belønnet
Hvis regjeringen går gjennom med dette forslaget så kommer et fantastisk tilbud til å bli voldsomt svekket. Og hvis de som sitter der høyt oppe og styrer rundt med disse forslagene faktisk hadde tatt en prat med alle oss som har hatt et år på folkehøgskole, så tror jeg ikke en gang dette hadde blitt en samtaletema. Folk må skjønne hvilken fantastisk mulighet folkehøgskole er. Det bør styrkes, ikke svekkes. Det bør bli belønnet for den jobben den gjør for unge i dag, og den jobben den har gjort for unge opp gjennom tidene.

Jeg har tjent så mye på mitt år på Ringerike folkehøgskole, og jeg vil at alle etter meg skal ha samme mulighet. Takk.


Publisert 17. oktober 2017, oppdatert 17. oktober 2017.